شرکت های دانش بنیان، شرکت هایی هستند که در زمینه گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری فعالیت می کنند. هدف موسسات دانش بنیان در راستای تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات است. نحوه ثبت شرکت دانش بنیان براساس نوع آن متفاوت است. در این مقاله بطور کامل مراحل ثبت شرکت دانش بنیان را شرح خواهیم داد.
هدف شرکت های دانش بنیان، تولید کالا نیست و ابزار خاصی نیز در اختیار ندارند. در واقع این شرکت ها مجموعه ای از افراد تحصیلکرده و با تجربه هستند که از اطلاعات خود برای تجاری کردن و درآمدزایی از ایده های نوین استفاده می کنند. مالکیت معنوی در این شرکت ها بسیار اهمیت دارد و بسیار به آن پایبند هستند.
ثبت شرکت دانش بنیان چگونه است؟
شرکت های دانش بنیان، می توانند در حوزه های فناوری زیستی، فناوری نانو، مواد پیشرفته، الکترونیک و کنترل، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرم افزار های کامپیوتری، هوافضا و… باشند.
برای ثبت یک شرکت دانش بنیان، بایستی در ابتدا شرکتی را به صورت عادی در اداره ثبت شرکت های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، موسسه خصوصی یا تعاونی، ثبت کنید.
سپس برای اینکه شرکت شما بتواند از مزایای شرکت دانش بنیان بهره مند شود، باید در سامانه مرکز شرکت های دانش بنیان ثبت نام کنید تا مدارک شما مورد ارزیابی قرار بگیرد.
سپس طرح ارائه شده شما به این سات، به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی می شود و در مرحله بعد باید فرمی را که مخصوص درخواست ثبت شرکت های دانش بنیان است، تکمیل کنید. فرم شما به ستاد ارجاع داده می شود و در طول مدت دوماه به آن رسیدگی می شود.
توجه: تاییدیه شرکت های دانش بنیان در ابتدا دارای اعتبار یک ساله است و فقط برای یک دوره یک ساله دیگر (در مجموع دو سال) قابل تمدید است.
برای این که شرکت شما به عنوان یک شرکت دانش بنیان تایید شود، باید از یک سری شاخص های عمومی و اختصاصی بهره مند باشید. در شاخص های عمومی، حداقل دو سوم از اعضای هیأت مدیره شما باید حداقل دو مورد از شرایط زیر را داشته باشند:
- حداقل دارای مدرک کارشناسی باشند
- حداقل ۳ سال سابقه فعالیت کاری یا علمی در حوزه فعالیت شرکت و یا سابقه مدیریتی داشته باشند
- دارای حداقل یک اختراع ثبت شده ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی مرتبط با حوزه کاری شرکت باشند
- حداقل نیمی از درآمد شرکت در یک سال گذشته، ناشی از فروش فناوری، کالا و یا خدمات دانش بنیان باشد
- برای حداقل ۳ نفر از کارکنان تمام وقت شرکت، حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت بیمه وجود داشته باشد
- شرکت دارای عملکرد تحقیق و توسعه باشد
همچنین علاوه بر شاخص های عمومی که اشاره شد، نیاز به داشتن برخی شاخص های اختصاصی می باشد که با توجه به نوع شرکت دانش بنیان و حوزه فعالیت آن، متفاوت است.
اهداف ثبت شرکت دانش بنیان
- توسعه دادن اقتصاد دانش محور
- تحقق اهداف علمی کشور
- هم افزایی علم و ثروت
- کمک به تجاری کردن نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات دانش بنیان)
مزایای ثبت شرکت های دانش بنیان
ممکن است برخی کنجکاو شوند که چرا باید در صورت داشتن صلاحیت، شرکت خود را به عنوان یک شرکت دانش بنیان ثبت کنیم و نه یک شرکت عادی! مگر شرکت دانش بنیان چه مزایایی دارد؟ در ادامه به مزایای ثبت شرکت دانش بنیان می پردازیم.
- شرکت های دانش بنیان، برای فعالیت های ثبت اختراع، دریافت حق امتیاز، هزینه اولیه تجهیز کارگاه، آماده سازی خط تولید، طراحی صنعتی، انجام آزمون و خطا، تولید آزمایشی، بازاریابی و… ازتسهیلات قرض الحسنه صندوق نوآوری و شکوفایی بهره مند می شوند.
- تسهیلاتی که صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت های دانش بنیان ارائه می دهد، بین ۳۰۰ میلیون تا ۵ میلیارد تومان می باشد که نرخ سود آن ۵درصد کمتر از بانک ها یعنی حدود ۱۷ یا ۱۸ درصد است.
- درآمد های ناشی از قرارداد ها و فعالیت های تحقیق و توسعه، تجاری سازی و تولید محصولات و خدمات در شرکت های دانش بنیان برای مدت پانزده سال مشمول پرداخت مالیات نمی شوند.
- مؤسسات دانش بنیان از پرداخت هزینه های عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض صادراتی معاف هستند.
- شرکت های دانش بنیان برای قرار گیری در پارک های علم و فناوری، مراکز رشد، مناطق ویژه علم و فناوری و مناطق ویژه اقتصادی در اولویت قرار دارند.
- در واگذاری سهام مراکز و مؤسسات پژوهشی دولتی، اولویت با شرکت های دانش بنیان می باشد.
- در مناقصات قرارداد های پژوهشی، فناوری و تجاری سازی، عرضه کالاهای دانش بنیان ساخت داخل اولویت دارند.
- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فهرست نیازهای فناورانه، تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز دستگاه های اجرایی خود را با شرکت ها و مؤسسات دانش بنیان در میان می گذارد.
- بنیاد ملی نخبگان بخشی از حقوق دانش آموختگان برتر در مؤسسات و شرکت های دانش بنیان را تا سقف ۲ سال تقبل می کند.
انواع شرکتهای دانش بنیان
شرکت های دانش بنیان، بر اساس نوع مالکیت شان، به دو دسته تقسیم می شوند:
- شرکت هایی که فقط اعضای هیات علمی مالک آن هستند
اگر سهام دانشگاه در شرکت دانش بنیان، کمتر از۵۰ درصد باشد، آن موسسه دانش بنیان، خصوصی تلقی می شود و باید تابع قانون تجارت باشد و در اداره ثبت شرکت ها ثبت شود. - شرکت هایی که دانشگاه ها نیز در آن مالکیت دارند
در صورتی که سهام دانشگاه در یک موسسه دانش بنیان ۵۰ درصد یا بیشتر باشد، آن شرکت، یک شرکت دولتی محسوب می شود.(مهمترین اصل شرکت دانش بنیان دولتی ، اصل خدمات علمی، فنی و تحقیقات می باشد)
زمینه های فعالیت شرکت های دانش بنیان
همانطور که قبل تر هم اشاره شد، شرکت های دانش بنیان در حوزه های مختلفی فعالیت می کنند که می توان آن ها را در موارد زیر دسته بندی کرد:
- انجام تحقیقات کاربردی
- ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی)
- تولید محصولات یا فناوری نوین(توسعه فناوری)
- انجام خدمات نظارت بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاوره ای
- ارائه خدمات توسعه کار آفرینی
- ایجاد مراکز رشد و خدمات ایجاد و توسعه ی کسب و کار
- ارائه خدمات توسعه محصول جدید
- ارائه خدمات ورود کسب و کار به بازار بین المللی
- برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه کارآفرینی
محصولات دانش بنیان چه محصولاتی هستند؟
محصولاتی که شرکت های دانش بنیان تولید می کنند، باید دارای یک سری ویژگی ها باشد. از جمله:
- محصولات دانش بنیان باید دارای پیجیدگی فنی باشند و تولید آن نیاز به تحقیق و توسعهی هدفمند توسط یک تیم متخصص داشته باشد. همچنین این محصولات باید در حوزه فناوری های بالا و متوسط به بالا باشند که برای حفظ توان رقابتی آن ها در بازار، نیاز به تحقیق و توسعه مداوم باشد.
- محصولات دانش بنیان، باید در حوزه هایی باشند که متوسط فعالیت های تحقیق و توسعه درآن ها بیشتر از سایر حوزه های فناوری و صنعتی است. مانند حوزه های فناوری زیستی(پزشکی،کشاورزی، صنعتی، محیط زیست)، فناوری نانو (محصولات و مواد)، فوتونیک و اپیتک (موادقطعات و سامانه ها)، فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهای کامپیوتری، انرژی های نو(هسته ای و تجدید پذیر) دارو، الکترونیک، مواد پیشرفته، ساخت و تولید پیشرفته و هوافضا (پرنده ها، ماهواره ها، موشک ها)
- محصولات دانش بنیان باید در حوزه هایی باشد که علیرغم اینکه وجود کالاهای دانش بنیان در آن ها غلبه ندارد، اما نفوذ فناوری های نوین و نیاز به آن ها در این حوزه ها وجود داشته باشد. نفمت مانند گاز، عمران و حمل و نقل، برق، معدن کشاورزی ،آب و هوا و…
سخن آخر
در این مقاله درباره نحوه ثبت شرکت دانش بنیان، مزایای ثبت شرکت دانش بنیان، انواع موسسات دانش بنیان و… صحبت کردیم. دفتر ثبت علی بابا، در زمینه مشاوره برای ثبت شرکت دانش بنیان به شما کمک می کند.
همچنین در صورتی که در هر یک از مراحل ثبت شرکت نیاز به مشاوره یا برون سپاری داشته باشید، ما اینجا هستیم تا به شما کمک کنیم. سوالات خود را در زمینه ثبت شرکت دانش بنیان در قسمت نظرات از ما بپرسید.